Hemen Bilgi Al

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Yol Haritanızı Çizin!

Stratejik yetenek yönetimi nedir? Ne işe yarar? Geleceğimizi belirlerken stratejik yetenek yönetiminden destek almak neden önemli? Stratejik yetenek yönetimi, kariyer planlaması yaparken nasıl bir rol oynuyor? Yaşadığımız yüzyılda, meslek seçimi ve kariyer planlaması yaparken, becerilerin ve ilgi alanlarının belirlenmesi önem taşıyor. Geleceğe dair yol haritasının bu bilgiler doğrultusunda çizilmesi en hassas konular arasında yer alıyor.

Gelişim Alanları, Mesleki Yetkinlik ve İlgi Alanları

Yeteneklerin ve ilgi alanlarının belirlenmesi ise ancak stratejik yetenek yönetimi ile mümkün olabiliyor. Öğrencilerin hangi adımları atacağı, izleyeceği yol haritası, hayatını nasıl sürdüreceğine dair ipuçlarına böylelikle ulaşılabiliyor. Bu ipuçları öğrencilerin ilgi alanları, bilgi ve becerileri doğrultusunda hangi meslek alanlarına yönelmesi gerektiğini gösteriyor. Böylece öğrencilerin doğru ve kendisi için uygun meslek seçimi yapması mümkün olabiliyor. Aynı zamanda memnuniyet oranı da artıyor. Her öğrencinin kendi gelişim alanlarının farkında olması gerekiyor. Bu, geleceği planlarken oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Elbette gelişim alanlarının yanında; mesleki yetkinlik ve yatkınlıklar hakkında fikir sahibi olmak da önem taşıyor.

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Ülke, Üniversite ve Bölüm Seçimi Yapmak

Doğru meslek seçiminin yanı sıra; elbette doğru üniversite ve ülke seçimi de önem taşıyor. Bu noktada öğrencinin bir üniversiteden neler beklediğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Elbette bunun yanı sıra üniversitenin öğrencilerden neler beklediğini de dikkate almak gerekiyor. Öğrenci adaylarının bu beklentileri de karşılayabilmesi de önem taşıyor. Stratejik yetenek yönetiminin sağladığı verilerle üniversite, okul, bölüm seçimine doğru karar vermek de mümkün olabiliyor.

Dijitalleşen Dünyada Alternatif Öğrenme Biçimleri

Elbette her öğrencinin öğrenme ve kavrama biçimleri aynı değil… Ancak eğitim sistemi içerisinde her öğrencinin aynı biçimde ve aynı hızda öğrenmesi bekleniyor. Müfredatlar ve eğitim planları tüm öğrencileri aynı biçimde değerlendiriyor. Ancak dijitalleşen dünya bu geleneksel öğrenme biçimleri için alternatif oluşturuyor. 21. Yüzyılda her öğrenciye özgü yöntemler geliştirmek ve öğrenme biçimlerini desteklemek mümkün olabiliyor. Eğitim artık, sınıflarla, öğretmenlerle ve kitaplarla sınırlı kalan bir dünyanın dışına taşıyor. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar birer eğitim aracı olarak kullanılabiliyor. Bu durum, öğrencilerin geleceklerini şekillendirmeleri noktasında önemli fırsatlar sunuyor.

Okul Dışı Aktiviteler

Öğrencilerin akademik anlamda edindikleri bilgilerin yanında; “extracurricular” olarak adlandırılan, okul dışı faaliyetleri de önem taşıyor. Elbette öğrencinin başarılı ve yetenekli olduğu faaliyetlerin hangileri olduğunun da bilinmesi gerekiyor. Üniversitelere kabul sürecinde genellikle; spor ve sanat faaliyetleri ön plana çıkıyor. Öğrencinin bir spor dalında başarılı olması, bir enstrüman çalıyor olması veya resim yeteneği dikkate alınıyor. Bu faaliyetler öğrenciyi çok daha başka ve çok daha iyi noktalara taşıyabiliyor. Ancak; okul dışı aktivitelerin de bireyin gelişimi açısından doğru tercih edilmesi gerekiyor. Beceri ve ilgi alanlarıyla paralel alanları tercih etmek önem taşıyor.

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Performans Alanlarının Belirlenmesi

Bu noktadan sonra en önemli alan ise performans alanının belirlenmesi olarak görülüyor. Peki; performans alanı ne anlama geliyor? Öğrencilik hayatının ardından bireyler farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Performans alanı kavramı aslında bu faaliyet alanlarını tanımlamak amacıyla kullanılıyor. Mezuniyetin ardından bireyler kendi girişimlerini oluşturmayı tercih edebiliyorlar. Yönetici olmayı isteyebiliyorlar. Ar-Ge alanında faaliyet göstererek akademisyen olmayı seçebiliyorlar. Bunların yanı sıra; sivil toplum kuruluşlarında yer almaları da söz konusu olabiliyor. Bunların her biri farklı performans alanları olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan birinin seçilmesi ya da birkaçının bir arada yürütülmesi mümkün olabiliyor. Bu noktada; bireyin memnuniyet oranını arttırmak için performans alanını biliyor, öngörüyor olmak önem taşıyor.

Stratejik Yetenek Yönetiminin En Önemli Odak Noktalarından Biri: Z Kuşağı

Gelecek planlaması, meslek seçimi gibi konularda en çok sıkıntı çeken kuşağın “Z kuşağı” olduğu biliniyor. Z Kuşağı kavramı, 1997 – 2012 arasında dünyaya gelen bireyleri tanımlamak için kullanılıyor. Z kuşağının önceki kuşaklardan farklı bir kuşak olduğu düşünülüyor. Beklentileri, istekleri, alışkanları, öğrenme biçimleri farklılık gösteriyor. Bu anlamda Z kuşağının içerisinde bulunan öğrencilerin geleceğini planlarken doğru alanları tespit edebilmek önem taşıyor. Stratejik yetenek yönetiminin en önemli odak noktalarından birini bu konu oluşturuyor.

Gelecekte Hangi Alanlar Ön Plana Çıkacak?

Bu noktada; bireyin ilgi ve yeteneklerinin tespiti kadar önemli bir konu daha karşımıza çıkıyor. Bireyle ilgili ipuçlarının yanında 21. Yüzyılda hangi alanların ön planda olacağını da bilmek gerekiyor. Hangi sektörlerin gelişmekte olduğu ve gelişeceği önem taşıyor. Fark yaratabilmek ve dünya için değer üretebilmek 21. Yüzyılın en önemli ajandaları arasında yer alıyor. Bunu gerçekleştirebilmek için ise geleceğin meslekleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu alanlara yönelmek gerekiyor. Stratejik yetenek yönetimi, bilim haritaları sayesinde bugün ve gelecekte hangi alanların ön plana çıkacağını söyleyebiliyor. Geleceğin meslekleri ve mesleklerin geleceği hakkında fikir sahibi olmak mümkün olabiliyor.

Stratejik Yetenek Yönetimini Kullanarak Hayatı Biçimlendirmek

Gelecek ve kariyer planlaması yaparken stratejik yetenek yönetimini kullanarak hayatı biçimlendirmek gerekiyor. 2050 – 2100’leri düşünerek planlama yapmak gerekiyor. Fakat elbette bu uzun vadeli planları daha kısa süreçler halinde takip etmek önem taşıyor. Bu nedenle; Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim, öğrencilerinin geleceğini 3 aylık süreçlerle izliyor. Böylelikle öğrencinin eksiklerinin belirlenmesi ve gelişim alanlarının takibi kolaylaşıyor. Bu yöntem ile değer üretebilecek alanlarını bulunması, bireyin kendisine, çevresine, dünyaya fayda sağlaması mümkün oluyor. Aynı zamanda memnun olabileceği alanlar da bulunabiliyor.

Kısa vadeli planlar ile hedefe ulaşmak bireyin kendini tanımasına da olanak veriyor. Bulunduğu ortamla beraber daha iyi bir vizyon geliştirmesi mümkün oluyor. Bu da bireye daha iyi bir gelecek fırsatı sunuyor. Aba Eğitim tüm süreçler boyunca bireysel gelişimi göz önünde bulunduruyor ve bu doğrultuda hareket ediyor.

Mikro ve Makro Sistem

Her insanın dört bedeni olduğu biliniyor. Bunlar; fiziksel, duygusal, zihinsel ve inanç bedeni olarak adlandırılıyor. Stratejik yetenek yönetimi bu dört bedeni dikkate alarak yol haritası belirliyor. Tüm bu bireysel yönler incelendikten sonra gelecek planlaması yapılıyor. Bu noktada; stratejik yetenek yönetimi ebeveynlere de önemli bir yol haritası çiziyor. Ebeveynler çocuklarını daha yakından tanıma ve anlama fırsatı bulabiliyor.

Bireysel ve mikro yapının dışına çıkıldığında ise elbette makro bir sistem karşımıza çıkıyor. Makro sistem; sosyo-ekonomik, politik, teknolojik, çevresel değişimleri tanımlıyor. Finansal yeterlilikler, ekonomik farklılıklar tercihlerimiz üzerinde etkili oluyor. Bu süreçler içerisinde öğrencinin burs imkanları ve hedefleri göz önüne alınarak planlama yapmak mümkün olabiliyor. Böylece makro sistem içerisinde tercihlerimizi etkileyen koşullar şekillendirilebiliyor.

Korkular ve Kaygıların Gelecek Üzerindeki Etkisi

Geleceği planlarken korkuları ve kaygıları dikkate almak gerekiyor. Bu korku ve kaygılar “ilkel beyin” olarak da nitelendiriliyor. Kısacası stratejik yetenek yönetimi, bireyin IQ ve EQ’sunu devreye alarak, bireyi bütünsel olarak değerlendiriyor. Bu anlamda; 21. yüzyılda birey için önemli referans noktası oluşturuyor. Yalnızca fotoğraf çekmiyor. Aynı zamanda bireyin adımlarını doğru belirlemesini sağlıyor. Gelecek süreçlerini takip etme imkanı sunuyor. Bu durum; birey hakkında detaylı bilgi sağlıyor. Daha önemlisi, geleceğinin daha iyi olması için yapılandırılmış bir sistem sunuyor.

Stratejik yetenek yönetimi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Kariyer ve  eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Yol Haritanızı Çizin!

Stratejik yetenek yönetimi nedir? Ne işe yarar? Geleceğimizi belirlerken stratejik yetenek yönetiminden destek almak neden önemli? Stratejik yetenek yönetimi, kariyer planlaması yaparken nasıl bir rol oynuyor? Yaşadığımız yüzyılda, meslek seçimi ve kariyer planlaması yaparken, becerilerin ve ilgi alanlarının belirlenmesi önem taşıyor. Geleceğe dair yol haritasının bu bilgiler doğrultusunda çizilmesi en hassas konular arasında yer alıyor.

Gelişim Alanları, Mesleki Yetkinlik ve İlgi Alanları

Yeteneklerin ve ilgi alanlarının belirlenmesi ise ancak stratejik yetenek yönetimi ile mümkün olabiliyor. Öğrencilerin hangi adımları atacağı, izleyeceği yol haritası, hayatını nasıl sürdüreceğine dair ipuçlarına böylelikle ulaşılabiliyor. Bu ipuçları öğrencilerin ilgi alanları, bilgi ve becerileri doğrultusunda hangi meslek alanlarına yönelmesi gerektiğini gösteriyor. Böylece öğrencilerin doğru ve kendisi için uygun meslek seçimi yapması mümkün olabiliyor. Aynı zamanda memnuniyet oranı da artıyor. Her öğrencinin kendi gelişim alanlarının farkında olması gerekiyor. Bu, geleceği planlarken oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Elbette gelişim alanlarının yanında; mesleki yetkinlik ve yatkınlıklar hakkında fikir sahibi olmak da önem taşıyor.

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Ülke, Üniversite ve Bölüm Seçimi Yapmak

Doğru meslek seçiminin yanı sıra; elbette doğru üniversite ve ülke seçimi de önem taşıyor. Bu noktada öğrencinin bir üniversiteden neler beklediğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Elbette bunun yanı sıra üniversitenin öğrencilerden neler beklediğini de dikkate almak gerekiyor. Öğrenci adaylarının bu beklentileri de karşılayabilmesi de önem taşıyor. Stratejik yetenek yönetiminin sağladığı verilerle üniversite, okul, bölüm seçimine doğru karar vermek de mümkün olabiliyor.

Dijitalleşen Dünyada Alternatif Öğrenme Biçimleri

Elbette her öğrencinin öğrenme ve kavrama biçimleri aynı değil… Ancak eğitim sistemi içerisinde her öğrencinin aynı biçimde ve aynı hızda öğrenmesi bekleniyor. Müfredatlar ve eğitim planları tüm öğrencileri aynı biçimde değerlendiriyor. Ancak dijitalleşen dünya bu geleneksel öğrenme biçimleri için alternatif oluşturuyor. 21. Yüzyılda her öğrenciye özgü yöntemler geliştirmek ve öğrenme biçimlerini desteklemek mümkün olabiliyor. Eğitim artık, sınıflarla, öğretmenlerle ve kitaplarla sınırlı kalan bir dünyanın dışına taşıyor. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar birer eğitim aracı olarak kullanılabiliyor. Bu durum, öğrencilerin geleceklerini şekillendirmeleri noktasında önemli fırsatlar sunuyor.

Okul Dışı Aktiviteler

Öğrencilerin akademik anlamda edindikleri bilgilerin yanında; “extracurricular” olarak adlandırılan, okul dışı faaliyetleri de önem taşıyor. Elbette öğrencinin başarılı ve yetenekli olduğu faaliyetlerin hangileri olduğunun da bilinmesi gerekiyor. Üniversitelere kabul sürecinde genellikle; spor ve sanat faaliyetleri ön plana çıkıyor. Öğrencinin bir spor dalında başarılı olması, bir enstrüman çalıyor olması veya resim yeteneği dikkate alınıyor. Bu faaliyetler öğrenciyi çok daha başka ve çok daha iyi noktalara taşıyabiliyor. Ancak; okul dışı aktivitelerin de bireyin gelişimi açısından doğru tercih edilmesi gerekiyor. Beceri ve ilgi alanlarıyla paralel alanları tercih etmek önem taşıyor.

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Performans Alanlarının Belirlenmesi

Bu noktadan sonra en önemli alan ise performans alanının belirlenmesi olarak görülüyor. Peki; performans alanı ne anlama geliyor? Öğrencilik hayatının ardından bireyler farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Performans alanı kavramı aslında bu faaliyet alanlarını tanımlamak amacıyla kullanılıyor. Mezuniyetin ardından bireyler kendi girişimlerini oluşturmayı tercih edebiliyorlar. Yönetici olmayı isteyebiliyorlar. Ar-Ge alanında faaliyet göstererek akademisyen olmayı seçebiliyorlar. Bunların yanı sıra; sivil toplum kuruluşlarında yer almaları da söz konusu olabiliyor. Bunların her biri farklı performans alanları olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan birinin seçilmesi ya da birkaçının bir arada yürütülmesi mümkün olabiliyor. Bu noktada; bireyin memnuniyet oranını arttırmak için performans alanını biliyor, öngörüyor olmak önem taşıyor.

Stratejik Yetenek Yönetiminin En Önemli Odak Noktalarından Biri: Z Kuşağı

Gelecek planlaması, meslek seçimi gibi konularda en çok sıkıntı çeken kuşağın “Z kuşağı” olduğu biliniyor. Z Kuşağı kavramı, 1997 – 2012 arasında dünyaya gelen bireyleri tanımlamak için kullanılıyor. Z kuşağının önceki kuşaklardan farklı bir kuşak olduğu düşünülüyor. Beklentileri, istekleri, alışkanları, öğrenme biçimleri farklılık gösteriyor. Bu anlamda Z kuşağının içerisinde bulunan öğrencilerin geleceğini planlarken doğru alanları tespit edebilmek önem taşıyor. Stratejik yetenek yönetiminin en önemli odak noktalarından birini bu konu oluşturuyor.

Gelecekte Hangi Alanlar Ön Plana Çıkacak?

Bu noktada; bireyin ilgi ve yeteneklerinin tespiti kadar önemli bir konu daha karşımıza çıkıyor. Bireyle ilgili ipuçlarının yanında 21. Yüzyılda hangi alanların ön planda olacağını da bilmek gerekiyor. Hangi sektörlerin gelişmekte olduğu ve gelişeceği önem taşıyor. Fark yaratabilmek ve dünya için değer üretebilmek 21. Yüzyılın en önemli ajandaları arasında yer alıyor. Bunu gerçekleştirebilmek için ise geleceğin meslekleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu alanlara yönelmek gerekiyor. Stratejik yetenek yönetimi, bilim haritaları sayesinde bugün ve gelecekte hangi alanların ön plana çıkacağını söyleyebiliyor. Geleceğin meslekleri ve mesleklerin geleceği hakkında fikir sahibi olmak mümkün olabiliyor.

Stratejik Yetenek Yönetimini Kullanarak Hayatı Biçimlendirmek

Gelecek ve kariyer planlaması yaparken stratejik yetenek yönetimini kullanarak hayatı biçimlendirmek gerekiyor. 2050 – 2100’leri düşünerek planlama yapmak gerekiyor. Fakat elbette bu uzun vadeli planları daha kısa süreçler halinde takip etmek önem taşıyor. Bu nedenle; Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim, öğrencilerinin geleceğini 3 aylık süreçlerle izliyor. Böylelikle öğrencinin eksiklerinin belirlenmesi ve gelişim alanlarının takibi kolaylaşıyor. Bu yöntem ile değer üretebilecek alanlarını bulunması, bireyin kendisine, çevresine, dünyaya fayda sağlaması mümkün oluyor. Aynı zamanda memnun olabileceği alanlar da bulunabiliyor.

Kısa vadeli planlar ile hedefe ulaşmak bireyin kendini tanımasına da olanak veriyor. Bulunduğu ortamla beraber daha iyi bir vizyon geliştirmesi mümkün oluyor. Bu da bireye daha iyi bir gelecek fırsatı sunuyor. Aba Eğitim tüm süreçler boyunca bireysel gelişimi göz önünde bulunduruyor ve bu doğrultuda hareket ediyor.

Mikro ve Makro Sistem

Her insanın dört bedeni olduğu biliniyor. Bunlar; fiziksel, duygusal, zihinsel ve inanç bedeni olarak adlandırılıyor. Stratejik yetenek yönetimi bu dört bedeni dikkate alarak yol haritası belirliyor. Tüm bu bireysel yönler incelendikten sonra gelecek planlaması yapılıyor. Bu noktada; stratejik yetenek yönetimi ebeveynlere de önemli bir yol haritası çiziyor. Ebeveynler çocuklarını daha yakından tanıma ve anlama fırsatı bulabiliyor.

Bireysel ve mikro yapının dışına çıkıldığında ise elbette makro bir sistem karşımıza çıkıyor. Makro sistem; sosyo-ekonomik, politik, teknolojik, çevresel değişimleri tanımlıyor. Finansal yeterlilikler, ekonomik farklılıklar tercihlerimiz üzerinde etkili oluyor. Bu süreçler içerisinde öğrencinin burs imkanları ve hedefleri göz önüne alınarak planlama yapmak mümkün olabiliyor. Böylece makro sistem içerisinde tercihlerimizi etkileyen koşullar şekillendirilebiliyor.

Korkular ve Kaygıların Gelecek Üzerindeki Etkisi

Geleceği planlarken korkuları ve kaygıları dikkate almak gerekiyor. Bu korku ve kaygılar “ilkel beyin” olarak da nitelendiriliyor. Kısacası stratejik yetenek yönetimi, bireyin IQ ve EQ’sunu devreye alarak, bireyi bütünsel olarak değerlendiriyor. Bu anlamda; 21. yüzyılda birey için önemli referans noktası oluşturuyor. Yalnızca fotoğraf çekmiyor. Aynı zamanda bireyin adımlarını doğru belirlemesini sağlıyor. Gelecek süreçlerini takip etme imkanı sunuyor. Bu durum; birey hakkında detaylı bilgi sağlıyor. Daha önemlisi, geleceğinin daha iyi olması için yapılandırılmış bir sistem sunuyor.

Stratejik yetenek yönetimi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Kariyer ve  eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation